Dorpshaven Aalsmeer
Aalsmeer staat bekend om twee dingen: Hollands bloemen en het Nederlandse waterlandschap. Een derde van Aalsmeer bestaat uit water, dat via een klein waternetwerk doordringt tot diep in het hart van het voormalige vissersdorp.
Aalsmeer dankt haar ontstaansgeschiedenis grotendeels aan het water en de visserij. Pas na de vergaande vervening en de daaropvolgende drooglegging verandert de economie van Aalsmeer richting teelt. De watergangen blijven tot ver in de 20e eeuw bestaan als belangrijke vervoersstructuren.
Tegenwoordig wordt de belangrijkste economie van Aalsmeer bepaald door de bloemenindustrie en de nabijheid van Schiphol International Airport en de stad Amsterdam. Om te zorgen voor voldoende huisvesting voor de nieuwe bewoners zijn grote delen van de veengronden getransformeerd naar woongebied.
Dit geldt uiteindelijk ook voor het Lijnbaangebied, dicht bij het centrum van Aalsmeer, en nog in open verbinding met de Westeinderplassen. Maar veengrond en hoge grondwaterstanden zijn geen vrienden van de Nederlandse traditie van bouwen op droge gronden. Toch kiest het bureau er voor om water en bodem sturend te laten zijn in de ontwikkeling: anders dan in het aangrenzend gebied, wordt het maaiveld niet opgehoogd, maar een plan ontwikkeld met een hoge grondwaterstand.
Dit concept van water en bodem sturend ontwerpen leidt tot een waterlandschap waar op de slagen wordt gewoond. De algehele architectuur heeft een kleurrijk Scandinavisch randje en verwijst naar de architectuur op de Scandinavische eilanden. De meeste huizen of percelen staan in direct contact met water en verbinden Dorpshaven met de Westeinderplassen. De meeste woningen hebben dan ook geen schuttingen in hun achtertuinen maar wel een eigen boot in het water. Het directe contact met het omringende water wordt niet ervaren als en bedreiging, maar juist als een kwaliteit.
Inmiddels weer jaren later blijkt het water en bodem sturend bouwen hier de juiste keuze. De aangrenzende woonbuurten, die wel met extra grond (en dus kosten) zijn opgehoogd, hebben hun eerste herinrichting ten gevolge van bodemdaling al achter de rug. Met alle nieuwe kosten en kaalslag in de openbare ruimte tot gevolg. Om over de continue uitstoot van CO2 ten gevolge van de bodemdaling maar niet te spreken. Een proces dat helaas tot in einde van dagen doorgaat op deze veenondergrond. Ondertussen neemt de waarde en kwaliteit van Dorpshaven alleen maar toe met de jaren. Zonder extra investering.
→ i.s.m. Synchroon