LindeOord
Houten heeft als één van de weinige aangewezen groeikernen in de jaren zestig van de vorige eeuw een eigen route gevolgd. In haar groei van oorspronkelijk 6.000 naar inmiddels ruim 50.000 bewoners heeft zij altijd hetzelfde plan gevolgd, gevoed door een ruimtelijke visie waarin de voetganger, fietser en het contact met groen voorop staat.
Wanneer in zo’n zorgvuldig – vanuit het Nieuwe Bouwen – ontworpen wijk Den Oord uit de jaren 80 te maken krijgt met een stuk een transformatie in haar eigen stedelijke opzet, dan heeft dat de aandacht van de kritische en mondige bewoners. Transformatie van bestaande wijken vraagt om zorgvuldig luisteren en handelen, want je verandert de leefomgeving van mensen die zich de afgelopen decennia verbonden hebben met de identiteit van de wijk.
Voor de vrijgekomen gymzaal en basisschool – waar iedereen wel een kind naar toe had gebracht – was een woningbouwopgave van substantieel formaat bedacht. De gemeente Houten kampt namelijk met een grote woningbouwopgave, die met name is gericht op doorstroming vanuit de bestaande bouw en nieuwe huisvesting voor senioren binnen bestaande wijken. Parallel speelt de groeiende vraag naar goede sociale woningbouw voor dezelfde doelgroep ouderen. Beide doelgroepen zijn voorzien op de vrijgekomen plek in de wijk, net naast het buurttrapveld en op loopafstand van het centrum en treinstation.
Na een paar mislukte pogingen om bestuurlijk en met de buurt tot een gedragen ontwerp te komen, wordt VIA landscape gevraagd om in het proces in te stappen en zowel het ontwerp als de participatie te verzorgen voor alle betrokkenen: gemeente, woningbouwvereniging en de buurt.
Belangrijke sleutel is de ommekeer is de zorgvuldige cultuurhistorische analyse van de ruimtelijke gelaagdheid van Houten, die de weg wijst naar een compact gestapeld ruimtelijk concept, dat vrijstaat in het groen, met een specifieke vorm en architectuur, die verwijst naar de relicten uit het verleden. VIA landscape is verantwoordelijk voor het landschap, de urban design, het architectonisch beeld en de inrichting openbare ruimte.
Met vereende krachten is het vertrouwen hersteld en het gedragen resultaat een aanwinst voor de wijk: een nieuwe verborgen parel binnen Den Oord, als centrale ontmoetingslocatie van bestaande en nieuwe bewoners. Mooi om te zien hoe de kritische omgeving inmiddels zelf verhuist naar Lindeoord en hun huizen vrijkomen voor nieuwe gezinnen.
→ i.s.m. Gemeente Houten, CLRK