NIEUWLAND MIDDEN – SCHIEDAM

Herstructurering Schiedam Nieuwland Midden

Schiedam Nieuwland is een wederopbouwwijk van na de oorlog. Dank zij de nieuwe technieken in de bouw kon met beton snel en efficiënt gebouwd worden. De nieuwe bouwtechniek kwam niet geheel toevallig samen met een nieuwe architectuurgedachte licht, lucht en ruimte. Befaamde architecten wisten met hun stempelverkaveling efficiënt ruime wijken met veel groen en gestapelde bouw de grote naoorlogse uitbreidingswijken te realiseren.

Vanaf de jaren tachtig nemen deze wijken een vrije val, omdat zowel de woningen als de buitenruimte niet meer aansluit bij de wensen van de bewoners. Leegstand, verval en criminaliteit zijn het gevolg. 

Ook in Nieuwland Midden, op steenworp afstand van de historische binnenstad, is het woningbestand te eenzijdig gestapeld, verouderd en in de sociale huur. Het beleid om bij sloop en nieuwbouw alleen nog maar grondgebonden terug te bouwen, leidt echter tot een afname van woningen, waar de behoefte regionaal juist toeneemt. Nog meer buiten in het groen bouwen is geen optie. Een herwaardering van het stedelijk wonen is noodzakelijk.

Na eerdere visies en masterplannen in de Gorzen, Schieveste en rond het station wordt VIA landscape gevraagd om de nieuwe strategie met behoud van meer woningbouw te onderzoeken en te vertalen naar uiteindelijk aantallen en ruimtelijke kwaliteit.

Een gedegen analyse van de wijk in haar context tussen centrum, openbaar vervoer, groen en snelwegen en een programmatische studie naar het laadvermogen van de wijk met zoveel voorzieningen en stations op loopafstand, toont aan dat niet alleen een handhaving van het aantal woningen mogelijk is, maar door de inzet van de juiste locaties met de juiste bereikbaarheidsprofielen zelfs een toename van de dichtheid. En daarmee versterkt Nieuwland en dus Schiedam zijn positie als centrum en woonstad in de regio.

Met een divers woningbouwprogramma van grondgebonden en gestapeld voor diverse doelgroepen, worden de beoogde sloop-/nieuwbouwlocaties op hun ruimtelijke kwaliteit en identiteit gedefinieerd, per buurt, en qua context naar de wijk, lokaal en regionaal. Het zelfde geldt voor de winkels, de voorzieningen, de routes en het groen.

Naast een integrale visie voor de transformatie van Nieuwland Midden zijn per herontwikkelingslocatie de programmatische en ruimtelijke kavelpaspoorten gemaakt. De afgelopen 20 jaar zijn bijna de helft van ontwikkellocaties conform de visie en  kavelpaspoorten getenderd en gerealiseerd. 

 → i.s.m. Gemeente Schiedam, Woonplus