SCALA – BERGEN OP ZOOM

Scala – Bergen op Zoom

Steeds vaker wordt de landschapsarchitect vanaf het begin af aan bij nieuwbouwprojecten betrokken. Je kunt dan het effect van groen op de omgeving als het ware optimaliseren. En dat is precies hoe we het bij Scala hebben aangepakt. We hebben geprobeerd op alle vlakken het groen en de bouwelementen te laten integreren. Het is een stoer en robuust gebouw, dat wordt verzacht door de beplanting. Een natuurlijk geheel.

Wanneer je aankomst op de Louis Porquinlaan, voelt dat straks niet alsof je de parkeerplaats oprijdt. Het voelt als een park waarin je als auto te gast bent. Tussen de beplanting en de bomen – we planten er meer dan 30 bomen bij – komen er allerlei gezellige hoekjes, een soort tuinkamers. Fijne plekken om bij te kletsen met een buurman of om even op een bankje te zitten in de zon op een mooie lentedag. Door het groen ook door te trekken naar de zijtuin op het westen, verhogen we ook het woongenot van de bewoners van het naburige wooncomplex.

Parkeren doe je als bewoner aan de achterzijde van het gebouw. Ook de parkeerplaats doet luxe en groen aan. Het hekwerk verstoppen we in een groene haag en de parkeerplaatsen zijn voorzien van open bestrating waardoor het groener oogt, het er niet zo warm wordt in de zomer en water makkelijk weg kan. Het wordt geen groot veld maar verdeeld in kleinere compartimenten, wat persoonlijker aandoet.

De daken van Scala worden voorzien van een natuurdak. Dat is een combinatie van een sedumdak met een wat dikkere substraatlaag, waardoor ook bloeiende kruiden en grassen er kunnen groeien. Ook planten we nog wat struiken in bakken waardoor een soort privacyscherm op hoogte ontstaat. Fijn tegen de inkijk. Dit soort oplossingen zijn een aanwinst voor de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Een oase voor insecten, vlinders en vogels en ook nog eens prachtig om op uit te kijken!

Via de patio lopen de bewoners van de eerste verdieping naar hun voordeur. De bewoners van de bovenliggende verdiepingen kijken er op uit. Deze daktuin wordt informeel ingericht en doet Japans aan. Meerstammige bomen, paadjes van split, beplanting met varens, bamboe en klimplanten die de hoogte in mogen en de patio overspannen. Met hier en daar een zitje en wat waterelementen. Echt een uitnodigend plekje om te vertoeven.

Ook over de bloembakken en plantvakken op de balkons en terrassen valt genoeg te vertellen. De bakken worden opgebouwd met een waterbuffer onderin. Als bewoner hoef je die in droge periodes maar af en toe bij te vullen. De bakken richten we in met droogteminnende bloeiende planten, in de plantvakken komen wat grotere stuiken of meerstammige bomen.

Scala zal de aanjager zijn voor de opwaardering van de directe omgeving. Er is voldoende ruimte om te vergroenen en het aanzicht te verbeteren. Eigenaren van panden in de omgeving zullen aanhaken op de ingezette koers om zo ook hun eigendommen te upgraden. Dat is niet alleen in hun eigen belang maar komt ook zeker de buurt ten goede!

 

→ i.s.m. Adam Vastgoed, Klunder Architecten, renders van Nuvastgoed