WOUDSE WEIDE – RIJNSATERWOUDE

Mens en natuur centraal in de polder van Rijnsaterwoude

Eén van de mogelijke benaderingen om het woningtekort in Nederland op te lossen, is bouwen op kleine, groen locaties aan de randen van steden en dorpen. Met dit idee van ‘één straatje erbij’ kunnen volgens het Economisch Instituut voor de Bouw voldoende woningen gerealiseerd worden. Maar een straatje erbij maakt nog geen buurt en zeker geen inclusieve gemeenschap. Precies dat is de inzet voor de vrijgekomen schoollocatie aan de Herenweg.

De ontwerpvisie voor betaalbaar wonen in de groene polder Rijnsaterwoude onderzoekt dit principe zonder dat dit ten koste gaat van de natuur- en cultuurwaarden op deze locatie.

Het slotenpatroon van het onderliggend slagenlandschap is op de locatie in ere hersteld en bestaande waardevolle bomen behouden en aangevuld tot een levendig ‘groen tapijt’. Bestaande bosschage onder aan de dijk is uitgebreid tot tiny forest en fungeert als scheiding tussen de hoofdweg en de woonwijk. Het kleinschalige landelijke landschap dat hier is teruggebracht,  wordt gedeeld door alle bewoners van de 39 nieuwbouwwoningen.

De balans met de natuur is een belangrijke voorwaarde voor het delen van het landschap in een betrokken gemeenschap. Letterlijk: de buitenruimte is mandelig, dus van de bewoners.

Met rug-aan-rug-woningen en een kleinschalig appartementenblok is een mix gecreëerd van betaalbare koopwoningen en sociale huur. De nieuwe woonwijk biedt daarmee de mogelijkheid voor starters en ouderen om in hun geliefde dorp te blijven wonen. De rug-aan-rug-typologie is betaalbaarder, energiezuiniger en compacter waardoor er meer ruimte beschikbaar is voor collectief groen.

De grondgebonden woningen zijn omzoomd met begroeide pergola’s op verhoogde private veranda’s die uitkijken op collectieve, groene hoven. Het open, natuurlijke landschap is daarmee voor iedereen te beleven en wordt niet dichtgezet door schuttingen rondom private tuinen. Het openbaar gebied rondom de woningen is zodanig ontworpen dat de ruimte van het landschap elke dag maximaal beleefd wordt. De appartementen hebben het extra geluk dat ze ook uit kunnen kijken naar het Braassemermeer.

Met inachtneming van de groene cultuurwaarden van de dorpsrand is een hechte gemeenschap  ontstaan die klimaatadaptief en natuurinclusief is. Een “buurtje erbij” in je eigen omgeving met de zo gewaardeerde sociale inclusiviteit. 

→ i.s.m. Kikx, ARD, renders door YUCONVR