Houtribhoogte / Duin en Water
Op de overgang van stad, bos en water ligt een uniek duinlandschap in de Flevopolder. Achter de dijk, die Lelystad scheidt van het IJsselmeer wordt een zelfstandige woningbouwontwikkeling gecombineerd met een natuurinclusief landschap. Een landschap dat wordt gedeeld en beheerd door de bewoners.
Het gebied is een dynamisch woonmilieu, waarin de kwaliteit van het landschap voor mens en dier parallel mee ontwikkelt met de woningbouwopgave. Die continue dynamiek is ook kenmerkend voor het landschap: 25 jaar geleden diende het gebied als gronddepot, waar grond en zand werden gestort en opnieuw afgegraven voor andere woningbouwopgaven.
Die kenmerken: de dynamiek en het reliëf, zijn de inspratiebronnen geworden van een voor Nederland gewild maar onbereikbaar woonmilieu: wonen in de duinen. Waar het in de beschermde kustlijn bijna onmogelijk is om woningen te bouwen in het natuurlijke duingebied, wordt in het nieuw aangewonnen landschap van de Flevopolder wel de mogelijkheid gecreëerd.
Het dynamische hoogteverloop van het voormalig gronddepot vormt de basis van het wonen in Houtribhoogte. De grote variatie aan hoogteverschillen van soms oplopend tot 10 meter biedt juist een unieke mogelijkheid tot het plaatsen van woningen relatief kort op elkaar met behoud van een grote vrijheid van wonen. De woningen hebben een grote, architectonisch geïntegreerde buitenruimte in, op en aan de woning, waarbij de noodzaak van een eigen tuin vervalt. Het omliggend duinlandschap is de collectieve “tuin” van de bewoners van Houtribhoogte. Letterlijk, want al het landschap van het 24 hectare grote woongebied is mandelig; dat wil zeggen eigendom van en in beheer bij de bewoners zelf.
Dit unieke woonlandschap biedt naast de grote vrijheid en kwaliteit van wonen, een uitgesproken kans voor de ontwikkeling van een gevarieerd natuurlandschap. Juist het dynamisch reliëf en de hoogteverschillen maken het mogelijk dat een steeds rijker natuurgebied zich onderdeel maakt van de stad. Waar overdag de mens gebruik maakt van de routes naar en door de wijk, trekken in de avond en de vroege ochtend de reeën vanuit het omliggende bos en de natuur het woongebied in. Ook andere soorten, waaronder de marter, kleine zoogdieren, vogels, insecten en reptielen voelen zich thuis in het natuurlijke woonlandschap.
Door handig gebruik te maken van het aanwezig landschap en een slim stelsel van vijvers en waterrijk gebied, kan al het hemelwater met gemak worden vastgehouden in het gebied. Met de komende vervolgfasen van Houtribhoogte / Duin en Water worden weer nieuwe randvoorwaarden voor natuurinclusief wonen toegevoegd aan het dynamisch duinlandschap.
→ i.s.m. Zuiderzee Vastgoed, Van Wijnen, Klunder Architecten, Arc2