Het begrijpen van verborgen structuren
Het sociale landschap wordt gekenmerkt door complexe netwerken van relaties en interactie. Deze zijn vaak minder zichtbaar, maar net zo belangrijk als ruimtelijke structuren. Om effectief te kunnen ingrijpen in het sociale landschap, is het essentieel om deze verborgen structuren te begrijpen en te erkennen. VIA landscape verdiept zich per opgave in de sociale structuren en maakt ze nadrukkelijk onderdeel van het ontwerp- en besluitvormingsproces.
Er is een groeiend besef van de noodzaak om rekening te houden met deze sociale dimensie van het landschap. Inclusieve participatie van gemeenschappen bij het vormgeven van hun omgeving is van cruciaal belang om een gevoel van verbondenheid en eigenaarschap te bevorderen. Door de omgeving vanaf de start van het proces actief te betrekken bij het ontwerp wordt hun kennis ingezet om ruimtelijke problemen effectiever aan te pakken. Door die betrokkenheid ontstaat een meer rechtvaardige en inclusieve samenleving.
Ontwerpen vanuit het sociale landschap verbindt de mensen met hun omgeving en elkaar. Het maakt ze betrokken en daarmee mede verantwoordelijk. Dat is de basis voor gemeenschapsvorming.