MADE IN FEIJENOORD – ROTTERDAM

Made in Feijenoord

In 2003 verhuist toen nog Stijlgroep naar het schiereiland van Feijenoord. Wanneer je de verbinding zoekt met de omgeving ontstaan kansen (bijna) als vanzelf. Zo ontmoeten wij in 2003 de rappers van Feijenoord die zich op dat moment aan het organiseren zijn tot de Groep  “H.E.L.D.E.R.H.E.I.D.”.

Zij zoeken als buurtrappers een podium voor een positieve boodschap om de jeugd van hun wijk beter te kunnen bereiken. Samen met de groep hebben we het Helderheidsplein gerealiseerd: de transformatie van een parkeerterrein naar een ontmoetingsplein. Het wordt een “urban” brandpunt met betekenis voor de wijk waar activiteiten en muziekfestivals plaatsvinden. Met succes, want een paar jaar later is het H.E.L.D.E.R.H.E.I.D.S. festival een nationaal begrip.

De kansenkaart Feijenoord

Om de omgeving beter te leren kennen –  en er aan te kunnen bijdragen – hebben we op eigen gelegenheid een grote reeks van gesprekken gevoerd met partijen en personen die open stonden voor verbreding van kennis en inzicht. Na een intensief jaar van onderzoek ontstond een gevarieerd en rijk beeld van kansen in de wijk. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de “Kansenkaart Feijenoord”: een werkwijze, waarmee Rotterdam zich internationaal heeft kunnen onderscheiden op het gebied van succesvolle wijkaanpak.

Hunter Douglas en de Moskee Al Mohsinin

Tot op de dag van vandaag is de Kansenkaart een werkdocument waar nog steeds uit geput kan worden. Of het nu gaat om de wens tot vergroening in de wijk, de gedeconcentreerde waterzuivering, een stedenbouwkundige visie op het industrieel complex van Hunter Douglas of de ontwikkeling van werktuinen nabij de Moskee Al Mohsinin. Stuk voor stuk interessante ontwikkelingen waarvoor het de moeite waard is om een bijdrage te leveren, soms als initiatiefnemer, dan weer als adviseur of als bruggenbouwer/verbinder.

De bliksemstages

Een paar keer per jaar staat VIA landscape op z’n kop. Groepen basisschool kinderen komen langs en zien vaak voor het eerst een kantoor van binnen. Het is het begin van een roerige maar fantastische ochtend, waarin we de kinderen vertellen over ons werk en mee begeleiden in het ontwerp van hun eigen schoolplein. Dat presenteren ze daarna met veel trots aan het bureau. Ze komen vaak binnen met het ideaal om later voetballer te worden, maar soms verlaten een paar kinderen het kantoor weer als aspirant ontwerper…

Social return on investment in je eigen buurt

De achterliggende tijd heeft ons geleerd dat wanneer je de omgeving met respect en open vizier benadert je dat ook zonder voorwaarden vooraf terugkrijgt. Zo bouw je in feite aan je eigen “sociale landschap” met mensen van verschillende achtergrond en met diverse belangen. En dat maakt je een uitstekende partner bij nieuwe ontwikkelingen in je eigen leefomgeving. Met een uitgesproken visie op het landschappelijke vlak, de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden en ook op de sociale verbinding. Onze SROI voor Rotterdam Zuid gaat de komende jaren onverminderd door. Want het heeft impact.

→ i.s.m. Gemeente Rotterdam, Maak