Plan Tij
Over polderen en ontpolderen is in de loop der tijd al veel gezegd. In 2022 is de Hedwigepolder in Zeeland tenslotte ontpolderd en zijn de dijken voor een deel weggegraven.25 jaar geleden ontpolderden wij de Jagers- en Windhondpolder in Dordrecht. In gedachten en in het kader van een prijsvraag. Om het rivierbed te verruimen en tevens in het gebied te kunnen wonen is de woonomgeving onder invloed gebracht van de getijdenwerking.
Woningen op palen boven een wisselend tij van eb en vloed. Deze visie werd begrepen door gemeente Dordrecht en gewaardeerd met de eerste prijs. Bij de verdere uitwerking van het ontwerp zijn we dicht bij onze visie kunnen blijven. En achteraf gezien volkomen terecht aangezien plan TIJ in vele opzichten trendsettend is gebleken met alle positieve gevolgen van dien. Zo zorgt het ontspannen woonmilieu ervoor dat er nauwelijks verhuisbewegingen zijn.
Bewoners hebben het er naar de zin en spreken zelfs uit dat ze nooit meer zullen vertrekken uit plan TIJ aangezien ze elke dag het gevoel beleven “op vakantie te zijn”. Dit gevoel verbindt ook de gemeenschapszin tussen de bewoners onderling en leidt tot het gezamenlijk ondernemen van activiteiten zoals het mede uitvoeren van onderhoudsactiviteiten in het mandelig gebied, het organiseren van een mini-sail met alles wat drijft om gezamenlijk te gaan picknicken in de aangrenzende Biesbosch en zeker ook het houden van buurtfeesten en dito barbecues in plan TIJ zelf. Met andere woorden, het groen/blauwe landschap legt een basis voor de toegevoegde laag van het sociale landschap.
Het behoeft geen betoog dat de grote waardering van de zittende bewoners ook naar de omgeving toe uitstraalt. De lijst met potentiële kopers, indien er een verkoop zich aandient, is onverminderd groot. Het is des te meer bevreemdend dat bij het allereerste makelaarsadvies er negatief gereageerd werd op het concept en onze schetsontwerpen. Volhardendheid aan de kant van de ontwikkelaar voorkwam een voortijdig einde van het plan. Dat geldt eveneens voor het verzet vanuit de aangrenzende Wantijbuurt en ook natuurbeschermingsorganisaties. Er werd wel eens een bever gesignaleerd in de voormalige polder met sportvelden en een atletiekbaan.
De beschermde status van de bever was rond 2002 nog erg hoog maar de rest van de natuurwaarden in de polder laag. De Raad van State is uiteindelijk meegegaan in onze motivatie dat wij meer natuurwaarden terug zouden leveren dan dat wij zouden nemen. Het geeft dan des te meer voldoening wanneer blijkt dat na de oplevering van de 96 woningen na enkele maanden zich een nieuwe inwoner meldde voor Plan TIJ. Inmiddels is de beverburcht die gebouwd werd in de rand van het gebied al 15 jaar bewoond, hetgeen aangeeft dat het groen/blauwe landschap op een doeltreffende manier ingezet kan worden om ook een natuurlijk landschap te realiseren. Niet voor de hand liggend is de koppeling van al het voorgaande met het economisch landschap.
Ten tijde van de voorgaande vastgoedcrisis rond 2008/2009 zijn door het gehele land de huizenprijzen fors gedaald. Weinig woongebieden hebben zich aan deze tendens kunnen onttrekken en plan TIJ was daar één van. In de volle overtuiging zien wij de koppeling tussen wonen-landschap-sociaal-natuur-economie als USP’s voor een succesvolle ontwikkeling. Deze proefondervindelijke kennis die we opgedaan hebben passen we momenteel vaker toe in de plannen die we onderhanden hebben.
→ i.s.m. De Koning Wessels, Klunder Architecten