Waterstof Fabriek
In het ongenaakbare klimaat van de Maasvlakte 2, voorheen Noordzee, bouwt SHELL (2024) de eerste van haar twee waterstoffabrieken.
Shell heeft daarvoor de Clean Hydrogen Project Award in ontvangst genomen voor Holland Hydrogen 1 tijdens de World Hydrogen Summit & Exhibition in Rotterdam.
Deze eerste 200 MW-elektrolyser, die momenteel (2024) in aanbouw is, wordt Europa’s grootste waterstoffabriek. De hernieuwbare stroom voor de productie van waterstof komt van offshore windpark Hollandse Kust Noord. De geproduceerde hernieuwbare waterstof zal naar Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam gaan. De award is een mooie erkenning voor het project dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de waterstofeconomie.
Waterstof speelt een sleutelrol bij het slagen van de Nederlandse energietransitie. En dan bij voorkeur groene waterstof, gemaakt met stroom uit wind of zon en zonder uitstoot van CO2. Door het ontwikkelen van bijvoorbeeld waterstof voor de vrachtwagens en streekbussen, en voor de zware industrie, investeert Shell in nieuwe energie voor Nederland.
Bij deze duurzame energievoorziening hoort de minstens zo uitdagende ambitie om ook een volledig positieve voetprint van de ontwikkeling op haar omgeving te realiseren. Zo ook voor bijvoorbeeld de informatieve educatie op locatie, de eigen lokale renewable waterzuivering en het bieden van een aantrekkelijke inclusieve omgeving voor de flora en fauna in de groeiende natuurwaarde van de Maasvlakte 2. Geen gemakkelijke opgave in een gebied dat kilometers in zee steekt en volledig onder invloed is van het genadeloze zoute weer en wind.
Met onze kennis, opgedaan tijdens de compensatie landschapsontwikkeling van Maasvlakte 1 en 2, heeft VIA landscape binnen dit multidisciplinaire team met o.a. Kraayvanger het ontwerp van het bijbehorend landschap ontworpen en geadiviseerd. Door de juiste condities in de ondergrond en het maaiveld te scheppen, wordt de vanzelfsprekende ruimte geboden voor een flora en fauna, die kan overleven en groeien op de aangewonnen grond in de Noordzee. Van desolaat niemandsland naar robuust betekenisvol landschap: natuurinclusief, klimaatadaptief en waar mogelijk ook circulair en zelfvoorzienend.
→ i.s.m. Shell, Kraaijvanger